فرهنگ و سنت مردمان قشم و هرمزگان
جاذبههای گردشگری قشمقشم را به عنوان جزیرهای با عجایب هفتگانه میشناسند. آثار طبیعی و تاریخی منحصر به فرد آن، نشان فرهنگ قدیمی و پر آوازه مردمانش است. هنگامی که با تور قشم به این جزیره زیبا و دیدنی سفر کنید، با مردم محلی مهماننواز و مهربان آنجا آشنا خواهید شد. در این متن، فرهنگ، نوع پوشش و مراسمی که در این شهر برگزار می شود را به شما معرفی میکنیم.
فرهنگ مردم هرمزگان
استان هرمزگان به خاطر موقعیت جغرافیایی که داراست، در مجاورت با خلیج فارس، همیشه محل رفت و آمد تاجران و گردشگرانی بوده که از شهرها و کشورهای دیگر با فرهنگهای گوناگون بوده و باعث شده از آنها تاثیر بپذیرند. با وجود قدمت این شهر، امکانات خوبی از جمله اقامتگاههای بومی، هتلها، رستورانها و مراکز خرید مدرن برای افرادی که به این شهر میآیند در نظر گرفته شده تا راحتی آنها را فراهم سازند.
اتحاد مردم هرمزگان و روابط فامیلی و خونگرمی و پذیرش افراد غیر بومی از خصوصیات بارز مردم این مرز و بوم است. همچنین پوشش این قوم با رنگها و نقشهای زیبا که بیانگر فرهنگ قدیمی و آداب و سنت خاص این منطقه است. آثار تاریخی، صنایع دستی و جشنهای استان هرمزگان، شما را بیشتر با آنها آشنا میکند.
اقامتی در اقامتگاههای بومگردی قشم
جشنها و مراسم محلی
مراسم مردم جنوب کشور کمی با دیگر استانهای کشورمان متفاوت است. به عنوان مثال میتوان به مراسم قبله دعا، مراسم زار، قربانی برای بارش باران، زنبیل گردانی و مولودی خوانی اشاره کرد. به طور خلاصه مراسم قبله دعا، برای باریدن باران در زمان خشکسالی برگزار میشود. مراسم زار، برای بیرون کردن مرض از جسم بیمار و مراسم زنبیلگردانی برای توانایی راه رفتن کودکی که بیشتر از ۲ سال دارد، برپا میشود. در این جشن، کودک مورد نظر داخل زنبیلی بافته شده از درخت خرما قرار میدهند، کودکان دیگر اطراف آن جمع شده و برایش شعر میخوانند.
از دیگر جشنهای مهم قشم، میتوان به نوروز صیاد اشاره کرد. به دلیل کسب درآمد مردان قشم از دریا و امرار معاش از طریق ماهیگیری، یکی از سنتهایشان به این موضوع اختصاص یافته است. به این صورت که در اول مرداد ماه هر سال، هیچ یک از مردم به صید ماهی نمیروند و غذاهای دریایی نمیخورند. در واقع در یکم مرداد ماه، مردم به شکرانه سالی که گذشت، لباسهای رنگی میپوشند، به کنار دریا می روند و این روز را جشن می گیرند. به اعتقاد اینکه آب دریا بیماریها را شفا میدهد، از آب دریا به روی خود آب میپاشند و برخی لباسهای خود را به دریا می اندازند. بزرگان دعا میخوانند.
جشن نخل خرما، یکی دیگر از مراسم مشهور استان هرمزگان محسوب می شود. به دلیل اهمیت بالای درخت خرما در این سرزمین، از آن به عنوان درخت زندگی یاد میشود. به همین دلیل برای این درخت، مراسم مشخصی در نظر گرفتهاند و معمولا قطع کردن این درختان را درست نمیدانند.
معرفی بهترین جاذبههای طبیعی قشم
پوشش مردم قشم و هرمزگان
لباسهای محلی قشم به دلیل ارتباطات دریایی با کشورهای عربی و هندی، تلفیقی از هر دوی این کشورهاست. شلوارهای کار شدهای که خانمها میپوشند و از زیر چادر پیداست، معمولا کار دست است. شلوار بندری این مناطق که به صورت شلوار دم پا تنگ است و از کمر تا زانو گشاد و راحت و از زانو تا مچ پا تنگ است در همه جای کشورمان شناخته شده است. این شلوارها با تزیینات به کار رفته معمولا به رنگهای سبز، قرمز، زرد، آبی و نارنجی و با پارچه هایی از جنس تترون، پوپلین و چیت برای مصارف روزانه و اطلس، زربفت و ساتن برای مجالس دوخته میشوند.
دیگر بخش مهم از پوشش خانمهای این خطه از سرزمینمان چادر است. چادرها پوششی از پارچههایی نازک و خنک به رنگهای قهوهای، خردلی، خاکستری مایل به آبی با طرح و نقشی زیبا هستند که بر روی پیراهن و شلوارهای کار شده و رنگی پوشیده میشود. این چادرها به طور معمول از جنس شیله، اطلس، کیش، ویل و ژوژت تهیه میشود و به دو روش لا نیم لا و کول به سر میکنند. بخش دیگری از این پوشش پیراهن است که در انواع کندوره، گون، اشکم، آستین فراخ، کلوش، عجمی، چینی، گشاد عربی، ساده شلالی دوخته و به فروش میرسد. پوشاک بندری، با طرحها و نقوش منحصر به فرد و زیبا بخش مهمی از فرهنگ و تاریخ این منطقه از کشور را تحت تاثیر قرار داده است.
نظرات کاربران