آشنایی با فرهنگ و آداب مردم ترکیه؛ راهنمای سفر
جاذبههای گردشگری استانبول
سفر به استانبول یکی از پرهیجانترین سفرهایی هست که گردشگران میتوانند آن را تجربه کنند. چرا که این شهر زیبای ترکیه تمامی آنچه را که هر شخصی با هر سلیقهای دوست دارد را در خود جای داده است. استانبول با حفظ سبک تاریخی خود شهری فوقالعاده مدرن و پیشرفته محسوب میشود. در کنار بازدید از تمامی جاذبههای گردشگری تاریخی و تفریحی که در تور استانبول میتوانید تجربه کنید آشنایی با فرهنگ مردمان ترکیه نیز بسیار جذاب است. اگر دوست دارید بیشتر در مورد آداب و رسوم مردم این مقصد گردشگری پرطرفدار بمانید ما را در این مقاله همراهی کنید.
آداب معاشرت در ترکیه
ترکها هم مانند ما ایرانیها مهماندوست هستند و سعی میکنند که در پذیرایی از مسافران و مهمانان سنگ تمام بگذارند. آداب سلام و احوالپرسی در استانبول هم تقریباً شبیه به ایران است. احترام به بزرگتر و پذیرایی شایسته از مهمان هم جایگاه ویژهای درمیان آنها دارد. یکی دیگر از اشتراکات فرهنگی و سنتی ما با آنها، فرهنگ چاینوشی در ترکیه است. ترکها هم علاقه زیادی به نوشیدن چای و قهوه دارند. همچنین در سفر به هر شهری، خوب است که با عادتها و فرهنگ غذاییشان آشنا باشید تا بهتر از محیط و فضا بهره ببرید. برای مثال، آشنایی با آداب غذا خوردن در استانبول.
همانطور که گفتیم، چاینوشیدن و سرزدن به قهوهخانهها و کافههای کوچکی که چای سِرو میکنند، در این شهر رواج زیادی دارد. در طول پیادهرویهایتان در استانبول میتوانید سری به چایخانهها و کافههای بزرگ و کوچک بزنید و لذت ببرید. همچنین اگر به دنبال تجربهای متفاوت از غذاهای ترکی هستید، پیشنهاد میکنیم سری به رستورانهای عالی برای صرف غذاهای ترکی بزنید و از طعمهای بینظیر لذت ببرید.
فرهنگ خرید در استانبول
یکی از محبوبترین سرگرمیهای مسافران استانبول گردش در مراکز خرید معروف استانبول است. اجناس ترکی دارای کیفیت بسیار خوب و قیمت مناسبی هستند. با این حال فروشندگان بعضاً قیمتها را از مقدار واقعی آن کمی بالاتر بیان میکنند. به خصوص اگر متوجه توریست بودن شما شوند؛ به همین دلیل توصیه میکنیم حتماً در خرید خود چانه بزنید.
فرهنگ موسیقی در استانبول
با توجه به اینکه امروزه استانبول یکی از شهرهای مدرن دنیا به حساب میآید، اکثر ساکنان آن به خصوص جوانان به آهنگهای مدرن علاقهمند شدهاند. به طوری که در قدم به قدم خود شاهد نواخته شدن موسیقیهای مدرن و سبک جدید خواهید بود. صدای موسیقیهای شاد در نیمه شبهای استانبول نیز به گوش میرسد. چرا که تفریحات شبانه و رفتن به کلابهای رقص یکی از پرطرفدارترین سرگرمیهای جوانان استانبول محسوب میشود.
آداب عکاسی
احتمالاً شما هم به عکسگرفتن از سوژههای مختلف در سفر علاقه دارید. چه اهل عکاسی باشید و چه چند عکس محدود برای یادگاری یا به اشتراکگذاری با دوستان میگیرید، باید حواستان به نکات زیر در ترکیه باشد:
- یادتان باشد که بعضی از ترکها (مانند ایرانیها) مایل نیستند که در عکس شما باشند. پس اگر تصمیم به عکاسی دارید، حتماً از پیش از افراد اجازه بگیرید.
- فروشگاهها، رستورانها، طبیعت و سوژههای پرشمار متنوعی برای عکاسی و فیلمبرداری در ترکیه و مشخصاً استانبول وجود دارند. همیشه پیش از عکسبرداری باید از سوژهها یا آدمهای حاضر در بستر عکس و در کنار سوژه موردنظرتان اجازه بگیرید.
همیشه در عکسگرفتن، حواستان به آداب و رسوم ترکیه در استانبول یا شهرهای دیگر باشد تا مشکلی به وجود نیاید و با شما برخورد نامناسبی شکل نگیرد. به طور کلی، رفتار با گردشگران در استانبول بسیار مطلوب است و شهر پر از مسافر و توریست میباشد ، اما در هر حال، مردم هر شهر و کشوری خطوط قرمز مخصوص به خود را دارند.
فرهنگ مذهبی مردم استانبول
دین اکثریت مردم ترکیه و طبیعتاً استانبول اسلام است. در سفر خود با تور لحظه آخری ترکیه شاهد ۵ وعده صدای اذان مساجد خواهید بود، چرا که مردم استانبول سنی هستند. مردم ترکیه از سالهای بسیار دوری به دین اسلام روی آوردند. همچنین استانبول در طول تاریخ از اهمیت زیادی برخوردار بوده، به همین دلیل مساجد بسیار باشکوهی در این شهر ساخته شده است. هرگز بازدید از دیدنیترین مسجدهای استانبول را در این سفر فراموش نکنید.
پوشش مناسب در اماکن مذهبی
ما ایرانیها پیوند دیرینهای با مذهب داریم و با آداب سرزدن به مساجد و مکانهای مذهبی کشوری مانند ترکیه، بیگانه نیستیم. با این حال، مرور فرهنگ و آداب مردم استانبول برای بازدید از اماکن مذهبی، خالی از لطف نیست:
- مانند ایران، نباید با کفش وارد مساجد ترکیه شوید.
- پوشیدن لباسهای تنگ، کوتاه و باز برای افراد در مساجد نامتعارف و ناخوشایند است.
- در فرهنگ مردم استانبول، زنان در مساجد استانبول، روسری و شال استفاده میکنند.
- امکان فیلمبرداری و عکاسی در بیشتر مساجد و اماکن مذهبی وجود دارد، اما نباید در زمان برگزاری نماز، اقدام به عکس و فیلمگرفتن از افراد در حال عبادت کنید.
مراسم و جشنها
استانبول شهر بزرگ و پرنشاطی است. مراسم و جشنوارههای مختلفی هم در طول سال در آن برگزار میشود. بخشی از آنها سنتی است و ریشه در فرهنگ و مذهب دارد و بعضی هم شامل جنبههای تفریحی و سرگرمکننده امروزی است. از مراسم و جشنهای این شهر باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- عید قربان؛ ترکها به عید قربان اهمیت زیادی میدهند. دید و بازدید، شرکت در مراسم مذهبی در مسجد، قربانیکردن گوسفند و کمک به نیازمندان از سنت های عید در ترکیه است.
- عید فطر؛ بعد از روزهداری و برپاکردن رسوم ماه رمضان در استانبول، نوبت به عید فطر میرسد. ترکها عید فطر را هم باشکوه جشن میگیرند. خرید لباس نو، عیدیگرفتن از بزرگترها و پخت شیرینی از ملزومات این عید است. این عید در فرهنگ استانبولیها و شهرهای دیگر ترکیه اهمیت زیادی دارد.
- روز جمهوری؛ ۲۹ اکتبر (7 آبان) هر سال، به احترام بنیانگذاری جمهوری ترکیه در سال ۱۹۲۳ میلادی، رژهها و جشنهایی دولتی در استانبول و آنکارا برگزار میشوند.
- مراسم رقص سماع درویشان؛ این مراسم جذاب هر سال از ۷ تا ۱۷ دسامبر برگزار میشود و شامل رقص معنوی سماع است.
- رقص لالهها؛ این مورد هم از جشنهای سنتی استانبول است. لاله از نمادهای این کشور به شمار میرود و در فستیوالی بهاری، در نقاط مختلف شهر کاشته میشود. محل برگزاری آن در پارکهای مختلف استانبول و به ویژه، میدان سلطان احمد (Sultanahmet District) است.
جشنوارههای فیلم و موسیقی بینالمللی هم در این شهر برگزار میشود که اگر دوستدار آنها باشید، حتماً از سفر به استانبول و شرکت در چنین مراسمی هم لذت خواهید برد.
آداب و رسوم ازدواج در ترکیه
ترکها مراسم و سنتهایی برای ازدواج دارند که مانند نقاط مختلف دنیا، این روزها کمی در سایه قرار گرفتهاند. با این حال، آداب و رسوم ترکیه در استانبول در این زمینه، شامل موارد زیر میشوند:
- پوشش عروس و داماد؛ عروس معمولاً یک روبان قرمز به دور کمر خود میپیچد. این روبان و رنگ نشانه پاکی، شانس و ثروت است. داماد هم تاکسیدو یا کت و شلواری رسمی و معمولی میپوشد. این روزها دیگر خبری از لباسهای سنتی ترکیه نیست و تقریباً همه مردم دنیا، شبیه به هم لباس میپوشند.
- پوشش مهمانها؛ مهمانها هم باید لباسهای رسمی و مجلسی برای مراسم ازدواج در استانبول به تن کنند و البته بهتر است که رنگهای روشن بپوشند. پوشش مناسب در استانبول شامل لباسهای متنوع میشود و برندهای لباس معروفی هم در این کشور برای خرید در دسترس هستند. برای همین است که بسیاری از استانبولیها خوشپوش هستند.
- صبح روز عروسی؛ در صبح روز عروسی، داماد در مراسمی به نام «پرچمکاری» شرکت میکند. بعد از خواندن یک دعای خاص، پرچمی در بلندترین نقطه نزدیک به خانه زوج در زمینه کاشته میشود.
- شوخی عروس و داماد؛ در زمان «بلهگفتن» هم داماد و عروس یک بازی بامزه را شروع میکنند. یکی از آنها باید سریعتر از دیگری، پایش را روی پای دیگری بگذارد. هرکس که زودتر این کار را بکند، حرف اول و آخر در منزل را خواهد زد. البته این یک شوخی و بیشتر نوعی خرافات است.
سایر بخشهای عروسی و سنت های مردم ترکیه هم مشابه مراسم ازدواج ایرانی است. شادی، پایکوبی و تقدیم هدیه از طرف مهمانان از بخشهای اصلی مراسم ازدواج ترکی هستند.
آداب و رسوم عجیب استانبول ترکیه
هر شهری آداب و رسوم مخصوص به خود را دارد. بعضی از اینها به چشم خارجیها عجیب به نظر میرسند. در واقع، زمانی که از ریشه سنتها و دلیل برآمدنشان در یک فرهنگ بیخبر باشیم، از وجود بعضی از آنها حسابی تعجب میکنیم. از رسوم عجیب استانبول هم باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- ترکها اشیایی از سرب داغ درست میکنند و باور دارند که اینها میتوانند فرد را از چشم بد محفوظ نگه دارند.
- در زمان خداحافظی با مسافر، کمی نمک روی شانههای او میپاشند تا به سلامت سفر کند.
آداب و رسوم ترکیه در استانبول که از نظر مردمان آمریکایی و اروپایی عجیب به نظر میرسد و از آنها زیاد گفته میشود، برای ما آنچنان غریب نیستند. نزدیکی کشورمان به ترکیه و داشتن سابقه تاریخی مشترک باعث شده که برخی سنتهای ترکی برایمان خیلی هم عجیب نباشد.
سفر بهتر با شناخت فرهنگ و سنتها
با شناخت مراسم و سنتهای هر شهر و کشور، سفر کردن جذابتر میشود. پیش از اینکه بار سفر به استانبول را ببندید هم خوب است که نگاهی به فرهنگ و آداب و رسوم ترکیه در استانبول داشته باشید. در این صورت، در طول سفر میتوانید به زیر پوست شهر بروید و آن مکان را از دید و نگاه ترکها هم ببینید. چنین تجربهای عمق عجیب و جذابی به دید و نگاهتان نسبت به هر شهر و کشور میدهد.
سوالات متداول آشنایی با فرهنگ و آداب مردم ترکیه؛ راهنمای سفر
فرهنگ ترکها در آداب معاشرت از ما دور است؟
خیر، ترکها اشتراکات فرهنگی زیادی با ما دارند و بهرغم تمام تفاوتها، فرهنگ و سنتهایشان برای ما آشنا و قابل درک است؟
مراسم رقص سماع ترکیه در چه زمانی برگزار میشود؟
هر سال، ۷ تا ۱۷ دسامبر، این مراسم در ترکیه برگزار میشود.
عکسگرفتن در سفر به ترکیه از مردمان در خیابان با استقبال روبهرو میشود؟
خیر، ترکها از اینکه از آنها در خیابان عکس گرفته شود، استقبال نمیکنند. برای فیلم و عکسگرفتن از مکانهای عمومی باید از افراد موجود در تصویر، اجازه بگیرید.
جشنواره لالهها در استانبول در چه زمانی برگزار میشود؟
ترکها در بهار، جشنوارههای لاله را در پارکهای مختلف برگزار میکنند. لاله از نمادهای این کشور است.
مهمترین نقطه استانبول برای برپایی جشن لاله کجاست؟
میدان سلطان احمد مهمترین نقطهای است که جشن لاله در آن، بسیار پرشور برگزار میشود.
نظرات کاربران