غذاهای سنتی گیاهی گرجستان

جاذبه‌های گردشگری گرجستان
غذاهای سنتی گیاهی گرجستان

با تولیدات متنوعی که گرجستان در مزارع و باغ‌های خود دارد، دور از ذهن نیست که این کشور، در کنار غذاهای گوشتی خوشمزه‌ی خود، چندین غذای گیاهی محلی نیز داشته باشد. در واقع یک بارور اشتباه وجود دارد که گفته می‌شود، تور گرجستان برای افراد گیاه خوار خیلی مناسب نیست و آن‌ها غذای مورد نظر خود را به سادگی پیدا نمی‌کنند. در صورتی که در تفلیس و بسیاری شهرهای توریستی گرجستان، رستوران‌های تماما گیاهی زیادی وجود دارد و حتی بسیاری از غذاهای سنتی این کشور نیز گیاهی هستند. غذاهایی که در این نوشته به معرفی آن‌ها خواهیم پرداخت.

 

غذاهای گیاهی گرجستان: پخالی (Pkhali)

پخالی یک غذای کاملا وگان است که از ترکیب سبزی‌های مختلف درست شده و با گردو، ادویه جات مختلف و همچنین سرکه مخلوط می‌شود. البته پخالی برای اغلب افراد، بیشتر از این که غذا باشد به عنوان پیش غذا مصرف شده و در تمامی رستوران‌ها، به صورت یک ظرف بر روی میز قرار می‌گیرد. این غذا با چند طعم مختلف پخته می‌شود که از جمله آن‌ها می‌توان به پخالی اسفناجی، کلم، لوبیا و چغندر اشاره کرد. البته یکی از مدل‌های پخالی با اکالا درست می‌شود که تنها در پاییز در بازار پیدا می‌شود و طعمی خاص و منحصر به فرد دارد.

 

بهترین رستوران‌ها و کافه‌های کوتایسی

غذاهای گیاهی گرجستان: بادریجانی (Badrijani)

بادریجانی را باید محبوب‌ترین غذای گیاهی گرجستان به حساب آورد. غذایی که صد در صد گیاهی بوده و از بادمجان، چند نوع سبزی مختلف، ادویه جات، سرکه، سیر و البته گردو درست می‌شود. مواد داخل بادریجانی را عموما در هاونگ‌های بزرگ می‌کوبند و سپس به درون بادمجانی که از قبل گریل شده می‌ریزند و آن‌ها را رول می‌کنند. برای تزیین این غذا عموما از دانه‌های انار استفاده می‌کنند و آن را هم به عنوان پیش غذا و هم غذای اصلی سرو می‌کنند.

غذاهای گیاهی گرجستان: آجاپ‌ساندالی (Ajapsandali)

دو مورد قبلی خیلی بیشتر به عنوان پیش غذا مورد استفاده قرار می‌گرفت، اما آجاپ‌ساندالی در واقع یک غذای کامل بوده که اروپایی‌ها آن را راتاتوی گرجی می‌نامند. موادی که این غذا از آن تهیه می‌شود، فصل به فصل ممکن است تغییراتی داشته باشد اما پایه آن گوجه، بادمجان، سیب زمینی، پیاز، فلفل، سیر و مواد ادویه جات مختلف است. البته بعضی از آشپزهای از کره حیوانی برای پخت غذا استفاده می‌کنند که اگر برایتان مهم است، حتما همه چیز گیاهی باشد، باید این موضوع را از قبل با آشپز چک کنید. این غذا هم به صورت داغ و هم سرد سرو می‌شود.

 

بهترین رستوران‌های فضای باز تفلیس

غذاهای گیاهی گرجستان: خینکالی گیاهی (Khinkali)

خینکالی غذای بسیار محبوبی در گرجستان است و گردشگران تور گرجستان نیز به شدت این غذای خوشمزه را دوست دارند. اما خینکالی که عموما در رستوران‌ها به فروش می‌رسد با گوشت قرمز پر می‌شود و سپس این دامپلینگ‌های خوشمزه، بخارپز می‌شوند. اما یک مدل کاملا گیاهی نیز وجود دارد که درون دامپلینگ را با قارچ و سیب زمین پر می‌کنند. یک مدل با قارچ خالی هم هست که آن هم با توجه به طعم دار کردن قارچ بسیار خوشمزه است و حتما به شما پیشنهاد می‌کنیم. مدل تنها با سیب زمینی آن را هم اصلا پیشنهاد نمی‌کنیم، چون طعم و مزه خاصی ندارد و ممکن است تجربه شما از خینکالی را دچار خدشه کند.

غذاهای گیاهی گرجستان: غذاهای نانی مثل لوبیانی، چبورکی و ...

اول از همه بگوییم که اگر غذاهای گیاهی که حاوی لبنیان هستند، می‌خورید، حتما به سراغ خاچاپوری (khachapuri) بروید. در این غذا از تخم مرغ و پنیر استفاده شده و خبری از گوشت در آن نیست. اما احتمالا از چبورکی بیشتر خوشتان بیاید. این غذا یک جور پیراشکی است که در روغن سر شده و می‌توان آن را با محتویات کاملا گیاهی سفارش داد. در مدل گیاهی در آن قارچ و سیب زمینی و پنیر می‌ریزند که می‌توانید پنیر را هم حذف کنید. غذاهای این مدلی در میان غذاهای سنتی گرجستان زیاد وجود دارد.

 

فانتزی‌ترین رستوران‌های شهر تفلیس

غذاهای گیاهی گرجستان: سالاد گرجی

سالاد کلاسیک گرجی که در خیلی از خانه‌ها دیده می‌شود و آن را می‌توانید در رستوران‌ها هم سفارش دهید، جزو گزینه‌های کاملا گیاهی هستند که در سفر به گرجستان، می‌توانید آن را سفارش دهید. این سالادهای کلاسیک ترکیبی از گوجه، خیار، فلفل سبز، پیاز قرمز و ریحان است. دو نوع سس خوشمزه برای سالاد در این کشور مورد استفاده قرار می‌گیرد که یکی از آن‌ها از روغن آفتابگردان و دیگری از مخلوط سرکه، گردو و سیر درست می‌شود.

غذاهای گیاهی گرجستان: قارچ تنوری در ظروف گلی

گرجی‌ها از قارچ استفاده زیادی در آشپزی خود می‌کنند. آن‌ها یک نوع غذای بسیار ساده دارند که کلا از قارچ درست شده و آن را در ظروف سنتی خود که از گِل درست شده است، روی ذغال می‌پزند. این ظروف کتسی خوانده شده و وقتی کار پخت تمام می‌شود، قارچ‌های بسیار نرم و آبدار می‌شوند. این غذا اگر چه بسیار ساده به نظر می‌آید، اما حتما طعم متفاوت آن را بعد از اولین بار امتحان کردن متوجه خواهید شد.

 

بهترین رستوران‌های تفلیس برای صرف سوشی

غذاهای گیاهی گرجستان: سیب زمینی تنوری

در کنار بسیاری از غذاهای گرجی، سیبز زمینی مشاهده خواهید کرد که به شکل‌های مختلف پخت می‌شود. گیاه‌خواران هم مطمئنا از دیدن سیب زمینی تنوری که با ادویه جات مخصوص طعم داده می‌شود، در منوی رستوران‌ها و کافه‌ها خوشحال خواهند شد. همچنین سس‌های مخصوصی با ماست برای سیب زمینی درست می‌شود که البته اگر لبنیات میل نمی‌کنید، برایتان استفاده نخواهد داشت. پیشنهاد می‌کنیم، حتما ترکیب سالاد کلاسیک و سیب زمینی تنوری را در یک از کافه یا رستوران‌های گرجستان امتحان کنید.

غذاهای گیاهی گرجستان: تارتار بوراکی (Tartar boraki)

در این غذا نیز از خامه یا ماست استفاده می‌شود و برای کسانی که لبنیات استفاده نمی‌کنند، مناسب نیست اما اگر همراه غذاهای گیاهی لبنیات هم می‌خورید، حتما باید تارتار بوراکی را امتحان کنید. یک غذای خوشمزه که به پاستای گرجی هم شهرت دارد و یک ساختار چرب و خوشمزه داشته که در آن از نوعی رشته مخصوص استفاده می‌شود. رشته‌ها در آب داغ پخته شده و یک سس ساده ماست و سیر در آن استفاده می‌شود. این غذا بیشتر به بخش‌هایی مثل بورجومی یا واردزیا بر می‌گردد و در تفلیس تنها در بعضی رستوران‌های خاص می‌توانید آن‌جا را پیدا کنید.

 

بهترین رستوران‌های دریایی و محلی گرجستان

غذاهای گیاهی گرجستان: آپیرپیلچاپا (Apyrpylchapa)

این غذای گیاهی خوشمزه به منطقه آبخازی بر می‌گردد و اگر در تور گرجستان به تفلیس می‌روید، می‌توانید آن را در رستوران محبوب آمرا سفارش دهید. آپیرپیلچاپا یک غذای کاملا گیاهی است که مواد آن که با ادویه جات و انواع سبزیجات به خوبی طعم دار شده، در فلفل سبز پیچیده می‌شود. یک نوع دیگر از این غذا هم به نام آکوتاگچاپا (Akutaghchapa) هست که دقیقا به همین شکل بوده اما مواد را درون تخم مرغ آب پز شده می‌ریزند.

غذاهای گیاهی گرجستان: سالاد چغندر

این غذا را هم در تفلیس به ندرت پیدا خواهید کرد و اگر به غرب گرجستان بروید، می‌توانید این سالاد خوشمزه را میل کنید. در این سالاد چغندرهای پخته شده با یک سس مخصوص که حاوی سرکه و سبزیجات مختلف است طعم دار می‌شود. در این سس از بعضی از سبزی‌های معطر کوهی نیز استفاده می‌شود. این سالاد البته بیشتر در فصل پاییز مورد استفاده قرار می‌گیرد. در بعضی از شکل‌های این سالاد از گوجه‌ی سبز و گردو نیز استفاده می‌شود.

 

معرفی ۳ رستوران برتر ژاپنی در باتومی

دسر خوشمزه گیاهی در گرجستان: پلاموشی (Pelamushi)

پلاموشی که به آن تاتارا (tatara) هم گفته می‌شود، یک نوع دسر کاملا گیاهی خوشمزه است که از آب انگور غلیظ شده و آرد ذرت درست می‌شود. این دسر خوشمزه را هم به صورت کمی رقیق و گرم سرو می‌کنند و هم این که سرد و سفت شده در قالب‌های قشنگ سرو می‌شود. بسیاری از دسرهای گرجستان بر پایه میوه بوده و اکثر  آن‌ها نیز برای گیاه‌خواران مناسب هستند و در این زمینه انتخاب‌های شما بیشتر خواهد بود.

رستوران‌های گیاهی تفلیس

همان طور که در ابتدای نوشته‌مان گفتیم، بهترین رستوران‌های گیاهی در تفلیس وجود دارند که می‌توانید برای صرف چنین غذاهایی، به آن‌جاها مراجعه نمایید. از جمله این رستوران‌ها می‌توان به لیوینگ وینو (Living Vino) اشاره کرد که غذاهای آن نه تنها گیاهی بلکه از مواد اولیه اورگانیک درست می‌شودو یک منو عالی و متنوع دارد که شامل غذاها و دسرهای مختلف از کشورهای متفاوت است و البته بعضی از غذاهای سنتی گرجی که در لیست امروز به آن‌ها اشاره کردیم نیز در میانشان دیده می‌شود.

کافه وگان کیوی (Kiwi Vegan Cafe) احتمالا معروف‌ترین مکان برای صرف غذاهای گیاهی در تفلیس است. این مکان کار خود را از سال ۲۰۱۵ آغاز کرده و به شدت به محبوبیت رسیده است. این کافه منو بسیار خوب و متنوعی داشته و همچنین برنامه‌های متنوعی نیز در این محل برپا می‌شود. وگان پلیس (Vegan Place) هم یک رستوران کاملا گیاهی بوده که غذاهای بین‌المللی بسیار خوشمزه‌ای سرو می‌کند. این مجموعه در منو خود هم انواع ساندویچ‌ها و هم سوپ‌ها و غذاهای ترکیبی را به فروش می‌رساند.

 

بهترین رستوران‌های تلاوی، گرجستان

شاپنا (Shpana)، نامو (Namu) و جکونا (Jekuna) بعضی دیگر از رستوران‌های غذاهای گیاهی معروف در شهر به شمار می‌آیند که غذاهای خوشمزه، با کیفیت و سالمی را سرو می‌کنند. البته شما در دیگر شهرهای گرجستان همچون باتومی هم می‌توانید چنین رستوران‌های غذاهای گیاهی پیدا کنید، البته تعداد این رستوران و کیفیت آن‌ها در تفلیس به مراتب اوضاع بهتری نسبت به شهرهای کوچک‌تر دارد. البته فراموش نکنید که در همه جا، امکان سفارش غذاهای گیاهی سنتی گرجی را خواهید داشت.

منبع ۱

منبع ۲

۱۵ اسفند ۱۴۰۱

نظرات کاربران