حقیقتهای جالب در مورد قبرس که شما را مشتاق به سفر میکند
جاذبههای گردشگری اروپاقبرس چه از نظر جغرافیایی و چه از نظر فرهنگی، کشوری خاص با پارامترهای بعضا عجیب به نظر میرسد. این جزیرهی بزرگ در تمام طول تاریخ بارها بین امپراطوریهای بزرگ دست به دست شده است. مصریها، ایرانیان، یونانیها و همینطور این چرخه فتح و حکمرانی ادامه پیدا کرد تا اینکه تا مدتی بعد از جنگ جهانی دوم انگلیس که دیربازی سلطهی خود را بر این کشور روا داشته بود به واسطه ضعف اقتصادی از آن خارج شد. این کشور یکی از پرطرفدارترین مقاصد توریستی است پیشنهاد می کنیم حتما با تور قبرس به این کشور زیبا سفر کنید.
تمام این اتفاقات تاریخی پیامدهای فرهنگی خاصی در این کشور به وجود آورده که با هم نگاهی به بعضی از آنها میاندازیم؛
۱- قبرس سومین جزیره بزرگ مدیترانه
همه میدانند که قبرس یک جزیره بزرگ است، اما کمتر کسی به این موضوع توجه دارد که این جزیره، بعد از ساردینیا و سیسیل ، سومی جزیره بزرگ دریای مدیترانه محسوب میشود و با جمعیت ۱.۲ میلیون نفریاش جزوی از اتحادیه اروپا محسوب میشود.
۲- موقعیت جغرافیایی قبرس
قبرس را نمیتوان پلی از آسیا به اروپا نامید اما این کشور در نزدیکی لبنان، سوریه و فلسطین اشغالی قرار دارد و نزدیکترین کشور به آن ترکیه است. همین جایگاه خاص جغرافیایی که آن را مشرف به خاکهای بسیاری کرده از دلایل اهمیت تاریخی این جزیره بوده و البته دلیلی برای فتح چند باره آن. قبرس یکی از زیباترین جزایر مدیترانه است که به واسطه آب و هوای خاصش از پر طرفدارترین مکانهای گردشگری این دریا محسوب میشود.
۳- قبرس کشوری دوپاره
دیگر همه میدانند که این جزیره به دو بخش یونانی و ترکیهای تقسیم شده است. بخش شمالی آن را " جمهوری ترکی شمال قبرس" نام گذاشتهاند و به دست ترکها رهبری میشود. اما این تنها اسمی است که ترکیه بر روی آن نهاده و بقیه دنیا آن را به نام "قبرس اشغال شده" میشناسند. بخش جنوبی جزیره را با عنوان "جمهوری مستقل قبرس" یا قبرس یونانی میشناسند، با اینکه این بخش اساسا ربطی به کشور یونان ندارد و به واسطه جمعیت یونانی قالبش به این نام خوانده میشود. اوضاع زمانی عجیبتر میشود که کلیت این کشور به غیر از بخشی که توسط ترکها رهبری میشود، جزوی از اتحادیه اروپا محسوب میشود!
۴- قبرس پایتختی دوپاره
حتی اوضاع پایتخت قبرس هم همانند کل کشور است و به دو بخش تقسیم شده. اوضاع نیکوزیا همانند برلین بعد از جنگ جهانو دوم است و در مرز آن نیروهای دو بخش قرار دارند. البته برای مسافرینی که قصد عبور از این مرز را دارند هیچ مشکلی وجود ندارد و یک نگاه گذرا به مدارک تنها دردسری خواهد بود که آنها تحمل میکنند.
۵- سیپریوتس
ترکها در زمینه کلیت شهروندی کمی کوتاه آمدهاند. با توجه به اسم کشور به زبان یونانی، شهروندان قبرس سایپریوتس نامیده میشوند. البته اوضاع مثل همه چیز این کشور آنقدرها هم ساده نیست و آنها یا سایپریوتس ترک هستند یا سایپریوتس یونانی. این مسئله را به راحتی میتوان از زبان بین دو طایفه تشخیص داد.
۶- زبان رسمی قبرس
در این کشور زبانهای یونانی، ترکی و انگلیسی به گوش میرسد و بسته به محلی که در آن باشید متفاوت خواهد بود. حتی سیستم تدریس نیز بر اساس منطقهی جغرافیایی مختلف، متفاوت طراحی شده است. با این حال اکثر مردم جزیره انگلیسی را با توجه به حضور استعماری این کشور تا اواخر دهه ۱۹۶۰ میلادی، بلد هستند. حتی حالا هم میتوانید چند پایگاه نظامی انگلیسی را در این کشور ببینید.
۷- دین رسمی قبرس
دیگر نگوییم همه چیز چند گانه است و ترک و یونانی و ... . مذهب بیش از ۷۸ درصد مردم یونان مسیحی ارتودوکس است و کمتر از ۱۸ درصد نیز در این کشور مسلمان هستند که مسلما در ناحیه ترک نشین قرار دارند. بخشی از مردم شهر هم ارمنی هستند.
۸- مهمترین جشن سالانه در قبرس
با توجه به نداشتن یک جشن استقلال درست یا حشنهای ملی خاصی که همهی مردم روی آن هم نظر باشند،جشن ایستر مربوط به آیین ارتودوکس، با توجه به اینکه دین قالب مردم کشور نیز هست، اصلیترین جشن این کشور محسوب میشود. یک جشن دینی که با چراغانی، جشنهای مختلف و البته آوازخانی در کلیساها برگزار میشود.
۹- کلیساهایی دیدنی قبرس
بیشتر بناهای باشکوه دوران بیزانتین که در این جزیره به جا مانده است مربوط به کلیساها میشود. باید در نظر داشته باشید که برای حضور در این کلیساها باید لباسی آراسته و پوشیده پوشید. برای آقایان پوشیدن شلوار بلند و برای خانمها لباسهایی که پاها و دستهایشان را بپوشاند. نباید در این مکانها پشت خود را به بخشهای مقدس کلیسا کنید و در هنگام خروج نیز اهدای کمی پول کار پسندیدهای محسوب میشود.
۱۰- قبرس جامعهای مرد سالار
اگرچه قبرس جزو اتحادیه اروپا است، اما مردم بخش شمالی و جنوبی هر دو با آن جامعهی برابر اروپایی فاصله بسیاری دارند و حضور زنان در شغلهای مهم بسیار محدود است. هنوز تصمیمات مردانه در راس امور خانوادهها و کشورها قرار دارد و زنان آزادی عمل زیادی در امور خود ندارند.
عادی حاج علیزاده