مقررات گمرکی

مقررات گمرکی

گمرک جمهوری اسلامی ایران با درک رسالتی که همواره به عنوان مرزبان اقتصادی کشور،‌ ”امین دولت و خدمتگزار ملت“ بر دوش داشته و تلاشی که درجهت کسب شناخت عمیق از اهداف استراتژیک دولت در بهره گیری ازتجارت خارجی به عنوان اهرمی کارساز برای تحقق توسعه پایدار و همه جانبه به عمل آورده است و از آنجا که به عبارتی گمرک پل ارتباطی سیاستهای مالی و بازرگانی دولت می باشد، در شرایط حاضر علاوه بر اجرای وظایف سنتی و قانونی خود در تأمین حقوق حقه دولت و حمایت از تولیدات داخلی ضمن ملحوظ داشتن قوانین و مقررات مربوطه ،‌انجام بستر سازی های لازم جهت فراهم آوری حداکثر تسهیلات در جریان بازرگانی خارجی ، به ویژه افزایش صادرات کالاهای غیرنفتی را ، در سرلوحه برنامه های جاری خود قرار داده است.
همچنین گمرک ایران به عنوان بخشی از قوه اجراییه میهمن اسلامی مان ،‌با الهام از رهنمودهای مقام معظم رهبری که در برنامه سوم اقتصادی-اجتماعی و فرهنگی کشور تبلور یافته ،‌خود را موظف می داند تا با اتخاذ و اعمال تمهیدات همه جانبه در ابعاد ساختاری- سخت افزاری و نیز بهره گیری بهینه از تجهیزات نرم افزاری، استعدادها و آمادگیهای خویش را در تقبل مسئولیتهای نوین تفویض یافته ، بیش از پیش افزایش داده و تقویت نماید. 

آرم گمرک جمهوری اسلامی ایران
آرم گمرک جمهوری اسلامی ایران نمادی از واژه گمرک و در بردارنده مفاهیمی به شرح زیر است :
در آرم فوق به مفهوم واژه گمرک به اعتبار دروازه و دروازه بان اقتصادی توجه شده.
نوار سبز به مفهوم ورود و صدور آزاد کالا است.
نوار قرمز به مفهوم ورود و صدور ممنوع و کنترل شده کالاست .
نوار سبز و قرمز بافضای سفید بین آنها نشانگر پرچم جمهوری اسلامی ایران است.
دو نوار سیاه در دو زاویه آرم ، چهارچوب دروازه و بیانگر کنترل گمرکی و اعمال قانون است.
خطوط تشکیل دهنده آرم نمادی از حروف مقطع واژه گمرک می باشد.


گمرک پشتیبان تولید و صادرات
تحولات اقتصادی ،‌اجتماعی دهه های اخیر جهان ،‌گمرکات کشورها را ناگزیر ساخته تا ضمن تجدید نظر کلی در جایگاه ،‌وظایف و نقش سنتی خود که عمدتأ در تأمین درآمد برای دولت ،‌ پشتیبانی از تولیدات بومی و حمایت از جامعه در برابر جریانها و تأثیرات سوء خارجی تبلور می یابد، آمادگیهای لازم برای تقبل مسئولیتهای جدید را کسب نمایند. با توجه به نقش و اثرات تعیین کننده تجارت، و به ویژه بارزگانی خارجی ، در تحقق یک توسعه پایدار و همه جانبه در کشورهای جهان ، رسالت خطیری که گمرکات در فراهم سازی زمینه های لازم برای دستیابی به توسعه و یا به عبارت بهتر جهش صادراتی برعهده دارند،‌ قابل استنباط و تبیین می باشد به طوری که امروزه در کشورهای توسعه یافته ،‌از گمرک به عنوان یک شریک تجاری یاد می شود ، در همین راستا عمده سیاستهای متخذه از سوی گمرک جمهوری اسلامی ناظر به تأمین حداکثر تسهیلات وجلب رضایت و تشویق صادرکنندگان کالاهای غیرنفتی در چارچوب شرح و وظایف و بهره گیری شایسته از امکانات سخت افزاری و نرم افزاری گمرک برای حصول به هدف استراتژیک جهش صادراتی کشور می باشد. گمرک جمهوری اسلامی ایران در بخش مسافری نیز به عنوان سازمانی خدمتگزار با بهبود کیفیت خدمات خود از یک سو و نیز اطلاعات لازم از سوی دیگر ،‌وظایف و مسئولیتهای خویش را در قبال هموطنان عزیز ، مسافران محترم و بازرگانان ارجمند با شایستگی بیشتری ایفاد نماید. هدف گمرک جمهوری اسلامی ایران آسان سازی و روان سازی عملیات گمرکی ،‌احترام به مردم و جلب اعتماد هر چه بیشتر مراجعان است. در نوشته زیر اطلاعات لازم در زمینه امور گمرکی مربوط به ایرانیان مقیم خارج از کشور یا هموطنانی است که به هر دلیل قصد سفر به خارج از کشور را دارند، آمده است.

 مقررات گمرکی مربوط به کالای همراه مسافر

الف – مسافران خروجی

همه مسافران می توانند هنگام خروج از کشور لوازم شخصی و وسایل سفر خود را در حد متعارف و غیرتجاری از کشور خارج نمایند.
خروج صنایع دستی و مصنوعات ایرانی به هر میزان (غیر از فرش که مقررات آن جداگانه آماده است )‌،‌بدون محدودیت ارزش به همراه مسافر بلامانع است . این کالاها نباید جنبه تجاری پیدا کنند . خروج انواع کالاهای خارجی به همراه مسافر فقط تا سقف ارزش 80 دلار مجاز است.

خشکبار
خروج انواع خشکبار به همراه مسافر، به مقداری که جنبه تجاری نداشته باشد ،‌بلامانع است. حداکثر مقدار مجاز پسته برای خروج به ازای هر گذرنامه 10 کیلوگرم و زعفران به ازای هر گذرنامه 100 گرم می باشد. همراهان نمی توانند زعفران یا پسته حتی به مقدار مجاز همراه داشته است.

فرش و گلیم
مسافرانی که از مرزهای هوایی کشورخارج می شوند می توانند در ازای هر گذرنامه یک قطعه فرش دست باف به همراه خود از کشور خارج کنند ،‌به شرط آنکه مساحت فرش بیشتر از 6 متر مربع نباشد. این مقدار فرش باید یک قطعه باشد ،‌بنابراین خروج دو قطعه فرش کمتر از 6 مترمربع نیز مجاز نیست .
برای خروج فرش ارائه گذرنامه و بلیط هواپیما ضروری است. همراهانی که گذرنامه مستقل ندارند ، مجاز به خارج کردن فرش نیستند.
خروج فرش برای مسافران عازم امارات متحده عربی ،‌عربستان و سوریه ممنوع است.
زایران عتبات عالیات و یا سایر اماکن مقدسه مجاز به خروج فرش نیستند. ضمنأ‌ خروج پسته , مغز پسته ، خشکبار و زعفران هم برای این رده از مسافران ممنوع است.
خروج فرشهای نفیس و سایر اشیایی که دارای ارزشهای تاریخی و میراث فرهنگی هستند، به همراه مسافر ممنوع است.

ارز
به موجب مقررات بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران حداکثر ارز مجاز برای خروج از کشور توسط هر مسافر صاحب گذرنامه 3000 دلار (اسکناس، چک مسافری و یا ترکیبی از هر دو ) و به ازای هر همراه حداکثر معادل 500 دلار است. خروج ارز بیشتر از سقف مجاز مستلزم داشتن اظهارنامه یا گواهی انتقال از شبکه بانکی است.
خروج دینار عراقی ، روبل روسیه و افغانی افغانستان به صورت مسافری و تجاری ممنوع است.
خروج پول رایج در جمهوری اسلامی ایران به میزان 500 هزار ریال به همراه مسافر مجاز است.

طلا و نقره
هر مسافر می تواند هنگام خروج از کشور حداکثر 150 گمرک طلای ساخته شده بدون نگین و تا سه کیلوگرم نقره ساخته شده بدون نگین با خود همراه داشته باشد.

آثار هنری و اشیای عتیقه
خروج اشیای عتیقه ،‌ آثار هنری اصیل ، کتابهای خطی و چاپ سنگی ، قطعات خوشنویسی شده ، اوراق مینیاتور ، انواع سکه های گرانبها و هر نوع اشیای تاریخی و میراث فرهنگی ممنوع است.

سلاح و مهمات
خروج اسلحه و مهمات و تجهیزات نظامی از کشور ممنوع است.

مواد مخدر
خارج کردن مواد مخدر و دیگر کالاهایی که مشمول ممنوعیت های کلی واردات و صادرات کالا است ممنوع می باشد.

ب – مسافران ورودی


مسافر باید هنگام ورود ضمن دریافت اظهارنامه ، ارز خود را به بانک مستقر در فرودگاه اعلام نماید.
خروج ارز مسافران فقط به میزان اظهار شده امکانپذیر است.
مسافران ایرانی و غیرایرانی ه ازخارج کشور یا از مناطق آزاد تجاری ، صنعتی به کشور وارد می شوند علاوه بر اسباب سفر و اشیای شخصی مستعمل همراه خود که به شرط غیرتجاری بودن از پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی معاف است، می توانند در سال یکبار کالای نو به ارزش حداکثر 80 دلار بامعافیت از پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی و مازاد بر ارزش مذکور با پرداخت حقوق گمرکی و دو برابر سود بازرگانی وارد و ترخیص نمایند مشروط براینکه کالاهای مزبور از نوع کالاهای ممنوع شرعی یا قانونی نبوده و جنبه تجاری نداشته باشند و علاوه برآن با فهرست کالاهای مسافری ابلاغ شده از سوی وزارت بازرگانی مطابقت داشته باشد.

تبصره : کالاها ، اسباب سفرو اشیای شخصی مستعمل همراه مسافر بایستی بلافاصله یک ماه قبل تا یک ماه بعد از ورود مسافر به گمرک برسد.

فهرست کالاهای مجاز همراه مسافران ورودی

1 . دستگاههای مورد استفاده در خانه از نوع برقی ، گازی یا نفتی ، اعم از اینکه استفاده از آنهاموکول به نصب در خانه و در یک محل مخصوص باشد ، یا در مکان ثابتی در خانه جای داده شود و یا قابل حمل باشد .
2 . اجزاء‌ و قطعات یدکی و ملزومات دستگاههای موضوع بند یک
3 . اتومبیل سواری ، موتورسیکلت و دوچرخه
4 . لوازم سر میز و خانه داری
5 . لوازم شخصی ، اجزاء‌ و قطعات یدکی و ملزومات آن
6 . ساک و چمدان
7 . البسه ، کیف و کفش
8 . پارچه
9 . مواد غذایی ا زجمله : ترشی ، شکلات ،‌تنقلات ،‌آبمیوه ، نوشابه الکلی
10. لوازم بهداشتی از قبیل : خمیردندان ،‌مسواک ، عطر، ادکلن و غیره
11. لوازم آرایش و آرایشگری
12. مواد و لوازم تدخین (از نوع مجاز)
13. کامپیوتر دستی یا کیفی و ملزومات آنها
14. لوازم ورزش
15. لوازم التحریر
16. دوچرخه و سه چرخه
17. گل مصنوعی
18. تفنگ بادی
19. فرش ماشینی
20. ابزار دستی ،‌برقی و غیربرقی
21. روزنامه ، مجله ، کتاب ،‌تقویم ،‌آلبوم و سایر محصولات صنعت چاپ
22. اسباب بازی
23. زیور آلات بدلی

ممنوعیتهای کلی واردات و صادرات

براساس قوانین و و مقررات جمهوری اسلامی ایران ،‌ورود برخی کالاها و یا صدور آنها به طور کلی ممنوع است.

مشروبات الکی
وسایل قمار
اسلحه سرد و گرم و مواد محترقه و منفجره
مواد مخدر
نشریات ، تصاویر ، فیلم . عکس و هر کالایی که مغایر شئونات مذهبی و ملی کشور باشد
هر نوع نوشته مخالف مذهب رسمی کشور و یا مخل نظم و عفت عمومی و شئون ملی
سایر کالاهائیکه که منع شرعی و قانونی دارند و یا ورود و صدور آن به موجب جدول تعرفه گمرکی ممنوع شناخته شده است.

کالاهای صادراتی از پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی معاف هستند لکن مشمول پرداخت هزینه های تخلیه و بارگیری و انبارداری می باشند . طبقه بندی کالاهای وارداتی و صادراتی بر اساس تعرفه ”سیستم توصیف و کدگذاری کالا (H.S ) انجام می گیرد. به کالای وارداتی حقوق گمرکی و سود بازرگانی تعلق می گیرد که میزان آن به موجب قانون مقررات صادرات و واردات تعیین میگردد مبنای پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی ”ارزش گمرکی“ می باشد.
”ارزش گمرکی“ عبارتست از بهای سیف (بهای خرید کالا در مبدأ به اضافه هزینه بیمه و حمل و نقل و باربندی) و کلیه هزینه های مربوط به افتتاح اعتبار یا واریز بروات و همچنین حق استفاده از امتیاز نقشه ، مدل و علامت بازرگانی و سایر حقوق مشابه مربوط به کالا و سایر هزینه هایی که به آن کالا تا ورود به اولین دفتر گمرکی تعلق می گیرد که از روی سیاهه خرید یا سایر اسناد تسلیمی صاحب کالا تعیین و براساس نرخ ارز و برابری های اعلام شده از طرف بانک مرکزی ایران در روز تسلیم اظهارنامه خواهد بود.

تشریفات ورود و صدور کالا
انجام تشریفات ترخیص کالای وارداتی و همچنین صدور کالا از کشور براساس قانون امور گمرکی و آئین نامه اجرائی آن منوط به تنظیم اظهارنامه گمرکی و تسلیم آن به گمرک می باشد. اظهارکننده موظف است اسناد لازم را از قبیل سیاهه خرید ، گواهی مبدأ ، اسناد بانکی و سایر مجوزهای موردنیاز که مقررات و قوانین مربوطه تعیین نموده است به اظهارنامه منضم نماید.
براساس قانون مقررات صادرات و واردات کالاهای صادراتی و وارداتی به سه گروه زیر تقسیم گردیده است:

کالای مجاز :‌ کالایی است که صدور یا ورود آن با رعایت ضوابط نیاز به کسب مجوز ندارد.

کالای مشروط : کالایی است که صدور یا ورود آن با کسب مجوزهای مربوطه امکان پذیر می شود.

کالای ممنوع : کالایی است که صدور یا ورود آن به موجب شرع مقدس اسلام و یا به موجب قانون ممنوع می باشد.

کالایی که برای ورود یا صدور آن اظهارنامه گمرکی تسلیم گمرک گردیده است ،‌به لحاظ انطباق با مندرجات اظهارنامه و اسناد و مدارک و قوانین مربوطه مورد بررسی قرار می گیرد و چنانچه مغایرتی وجود نداشته باشد نسبت به صدور پروانه گمرکی و ترخیص آن اقدام می گردد.

تشریفات گمرکی صدور برخی کالاهای خاص منحصرأ در گمرکات ذیل انجام میگیرد:
فرش در گمرکات غرب تهران ، مهرآباد ، کرمان ،‌شیراز ، کرمانشاه و مشهد
پسته در گمرکات کرمان ، غرب تهران و مهر‌آباد
زعفران در گمرکات مشهد و مهرآباد
پوست و روده و سالامبور در گمرک جنوب تهران

مقررات گمرکی مربوط به ایرانیان مقیم خارج از کشور
ایرانیان مقیم خارج ازکشور که حداقل یک سال درخارج اقامت داشته باشندو اقامت 6 ماه آخر آنان متوالی بوده باشد ، می توانند کلیه لوازم زندگی خود را وارد و با معافیت از حقوق گمرکی و سود بازرگانی و عوارض ترخیص نمایند.

معافیت گمرکی
کلیه لوازم مستعمل زندگی هموطنان مقیم به هنگام بازگشت به کشور مشمول معافیتهای گمرکی خواهد بود و هیچ گونه حقوق و یا سودی از آنان دریافت نخواهد شد به شرط آنکه :
وسایل مورد نظر حداقل یک ماه زودتر ،‌همراه و یا 9 ماه پس از ورود صاحب کالا به کشور،‌ به یکی از گمرکات رسیده باشد و صاحب کالا ،‌ حداقل در 5 سال گذشته از چنین معافیتی استفاده نکرده باشد . همچنین 6 ماه آخر اقامت آنان درخارج از کشور متوالی بوده باشد.
مأموران دولتی که برای مأموریت یکساله یا بیشتر به خارج اعزام می شوند ،‌چنانچه زودتر از موعد مقرر به کشور احضار شوند ‌مشمول بند فوق نخواهند بود.
معافیت و تسهیلات گمرکی فوق مشمول ورود خودرو ، موتورسیکلت، قایق موتوری و همچنین لوازم منزل نو نخواهد بود.
آلات و ابزاردستی مربوط به کالا و شغل هموطنان مقیم خارج از کشور، مشمول معافیت ازحقوق گمرکی خواهد بود.

مقررات گمرکی ورود خودرو
ورود خودرو نو ودست دوم به جمهوری اسلامی ایران فقط با اخذ مجوز از هیأت وزیران جمهوری اسلامی ایران مجاز است و بر این اساس هموطنان مقیم خارج از کشور به هنگام بازگشت نمی توانند خودرو وارد کشور نمایند.

ورود موقت خودرو
ورود موقت خودرو سواری شخصی به همراه مسافر به صورتهای زیر امکانپذیر است:
خارجیان و ایرانیان مقیم خارج از کشور می توانند بادریافت دفترچه تردد (کارنه دوپاساژ یا تریپتیک) از کانونهای اتومبیل رانی کشور مبدأ که برای ایران معتبر بوده و تاریخ اعتبار آن منقضی نشده باشد ،‌ نسبت به ورود موقت به کشور اقدام کنند.
مدت مجاز اقامت خودروهایی که بصورت موقت به کشور وارد می شوند سه ماه خواهد بود و پس از مدت فوق باید از کشور خارج شود.
کسانی که به دلایلی موفق به اخذ دفترچه کارنه دوپاساژ یا تریپتیک نشده اند،‌ می توانند در مرز ورودی با سپرده نقدی و یا ضمانتنامه بانکی نسبت به اخذ پروانه ورود موقت اقدام نمایند. (این روش به دلیل وجود مشکلات اداری توصیه نمی شود)
ایرانیان مقیم خارج از کشور در صورتی می توانند وسایط نقلیه شخصی خود را با دفترچه کارنه دو پاساژ وارد کشور نمایند که حداقل 6 ماه اقامت متوالی درخارج از کشور داشته باشند. (فاصله بین آخرین خروج از کشور تا ورود بعدی حداقل 6 ماه می باشد)


مقررات مربوط به مسافران آسیای میانه (تجارت چمدانی )
 جهانگردان و اتباع کشورهای مستقل مشترک المنافع که به جمهوری اسلامی ایران مسافرت می کنند ، مجاز خواهند بود برابر مقدار ارزی که به سیستم بانکی کشور اظهار و اعلامیه ارزی دریافت داشته اند، اقدام به خروج کالاهای مجاز صادراتی به همراه خود از کشور نمایند.
خروج کالا تا سقف یک هزار دلار توسط واجدین شرایط فوق نیاز به اظهار سیستم بانکی کشور و دریافت اعلامیه ارزی ندارند.
مسافران ایرانی عازم کشورهای مستقل مشترک المنافع مجاز به خروج کالاهای مجاز صادراتی به همراه خود تا میزان 500 دلار آمریکا هستند . خروج کالا بیشتر از این رقم با ارز منشاء خارجی و طبق اعلامیه ارزی بانکهای ایرانی مجاز است. ترددهای مرزی هم شامل مقررات می شود.
مسافران عازم کشورهای مستقل مشترک المنافع ، در صورتیکه بخواهند از مرزهای هوایی خارج شوند جهت سهولت بیشتر می توانند کالاهای همراه خود را از طریق زمینی به مقصد ارسال نمایند.

مقررات ورود و خروج کالا از طریق پست

صدور کالا از طریق پست
ارسال کالا از طریق پست با حفظ جنبه غیرتجاری به استثنای کالاهایی که شرعأ یا قانونأ ممنوع الصدور هستند ،‌بدون مطالبه کارت بازرگانی و مجوز صدور به هر میزان از لحاظ قیمت با رعایت سایر مقررات بلامانع است.
حداکثر میزان کالاهای خارجی قابل ارسال از طریق پست 80 دلار برای هر نفر خواهد بود. ارسال فرش دستباف به هر اندازه از طریق پست غیرمجاز است.
ارسال اشیاء عتیقه ، آثار هنری اصیل ، کتب خطی ، انواع سکه و سنگهای گرانبها ممنوع است.
ارسال کالاهای اساسی مانند دارو و مواد غذایی غیرمجاز است.

ورود کالا از طریق پست
ترخیص کالاهایی که از طریق پست وارد می شود به استثناء اقلامی که ورود آنها شرعأ یا قانونأ ممنوع است . مشروط برآنکه جنبه تجاری پیدا نکند معادل 50 دلار به نام هر نفر بدون پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی و بدون مطالبه کارت بازرگانی و مجوزهای مقرر در جدول مقررات صادرات و واردات بلامانع است.

ممنوعیت های کلی (ارسال کالا با پست )
کالاهایی که منع شرعی و قانونی دارد:

اسلحه و مهمات ، وسایل قمار و مشروبات الکلی ، مواد مخدر ، مجله ، روزنامه ، صور ، علامات و هر نوع نوشته مخالف مذهب رسمی کشور ، مخل نظم و عفت عمومی یا شئون ملی.
جهت ترخیص برخی دستگاهها و لوازم و مواد از قبیل گیرنده های رادیویی ، وسایل مخابراتی ، کتب و نشریات و فیلم و نوار ، دستگاههای کامپیوتر و قطعات آن ،‌بذر گیاه و بوته و .... نیاز به ارائه مجوز از وزارتخانه ها و سازمانهای ذیربط دارد.

ارسال نمونه های تجاری
ارسال کالا اعم از ساخت داخل یا خارج ،‌به عنوان نمونه تجاری یا برای آزمایش ،‌تجزیه و یا تعمیر در صورتی که حجم تجاری نداشته باشد و از انواع ممنوع الصدور شرعی یا قانونی نبوده و عتیقه نیز نباشد ، بدون مطالبه کارت بازرگانی ومجوز صدور بلامانع است.

خروج آثار صوتی و آلات موسیقی
ارسال غیرتجاری کلیه آثار صوتی ، انواع آلات و ادوات موسیقی ایرانی و خارجی که در ایران ساخته می شود، با تأیید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از سپرده تعهد ارزی معاف است. ارسال کلیه آثار صورتی ( سی دی یا نوار ) که دارای مجوز تکثیر از مراکز موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باشند به خارج از کشور و از کلیه مجاری خروجی ، با رعایت کلیه مقررات و ضوابط گمرکی به هر میزان مجاز می باشد. ارسال نوارهای فاقد مجوز تکثیر با تشخیص و مجوز ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها خواهد بود.

چند نکته دیگر
جاسازی هر گونه کالا و اختفای آن از دید مأموران گمرکی قاچاق تلقی می شود ومشمول مقررات مربوط به قاچاق کالا خواهد بود .
عدم انطباق کالای همراه مسافر با اظهارنامه گمرکی به منزله اظهار خلاف تلقی شده و تخلف از مقررات گمرکی محسوب می شود.

 گمرکی ایران (مربوط به مسافران خروجی )
مسافران خروجی هنگام سفر چه وسایلی را می توانند با خود ببرند؟‌ همه مسافران می توانند هنگام سفر و خروج از کشور لوازم شخصی و وسایل سفر خود را در حد متعارف و غیرتجاری از کشور خارج نمایند. خروج صنایع دستی و مصنوعات ایرانی به هر میزان بدون محدودیت ارزش به همراه مسافر بلامانع است. این کالاها نباید جنبه تجاری پیدا کنند. به طورکلی خروج انواع کالاهای خارجی به همراه مسافر فقط تا سقف ارزش 80 دلار مجاز است.
خروج فرش و گلیم همراه مسافر چه شرایطی دارد ؟ مسافرانی که از مرزهای هوایی کشور خارج میشوند می تواننددر ازای هر گذرنامه 20 مترمربع فرش دستباف بدون محدودیت در تعداد به همراه خود از کشور خارج نمایند. برای خروج فرش ارائه گذرنامه و بلیط هواپیما ضروری است. همراهانی که گذرنامه مستقل ندارند مجاز به خارج کردن فرش نیستند خروج فرش برای مسافران عازم عراق ،‌عربستان و سوریه ممنوع است.
زایران عتبات عالیات و یا سایر اماکن مقدسه مجاز به خروج فرش نیستند. ضمنأ خروج پسته، مغز پسته، خشکبار و زعفران برای این رده از مسافران ممنوع است. خروج فرشهای نفیس و سایر اشیایی که دارای ارزش تاریخی و میراث فرهنگی هستند به همراه مسافر ممنوع است.
خروج خشکبار به همراه مسافر چه شرایطی دارد؟ خروج خشکبار همراه مسافر به مقداری که جنبه تجاری نداشته باشد، بلامانع است. حداقل مقدار مجاز پسته برای خروج، به ازای هر گذرنامه 10 کیلوگرم و زعفران به ازای هر گذرنامه 100 گرم می باشد. همراهان نمی توانند زعفران یا پسته حتی به مقدار مجاز همراه داشته باشند.
مقدار طلا و نقره ای که مسافر خروجی می تواند همراه خود ببرد چقدر است؟ هر مسافر می تواند هنگام خروج از کشور حداکثر 150 گمرک طلای ساخته شده بدون نگین و تا 3 کیلوگرم نقره ساخته شده بدون نگین با خود همراه داشته باشد.
مسافری قصد دارد یک دستگاه کامپیوتر شخصی را همراه خود به خارج از کشور ببرد آیا این مسئله امکانپذیر است یا خیر؟ اگر کامیپوتر از نوع پرسنال (Personal ) باشد،‌یعنی رایانه هایی که در ادارات و منازل از آنها استفاده میشود ،‌بلامانع است.
براساس قوانین و مقررات گمرک جمهوری اسلامی ایران ،‌ورود برخی کالاها و یا صدور آنها به طور کلی ممنوع است. بعضی از این کالاها عبارتند از : مشروبات الکلی، وسایل قمار،‌اسلحه سرد و گرم و مواد محترقه ،‌مواد مخدر،‌ نشریات، تصاویر،‌فیلم،‌عکس و هر کالایی که مغایر شئونات مذهبی و ملی کشور باشد،‌ هر نوع نوشته مخالف مذهب رسمی کشور و یا مخل نظم و عفت عمومی و شئون ملی ،‌سایر کالاهایی که منع شرعی و قانونی دارد و یا ورود و صدور آن به موجب جدول تعرفه گمرکی ممنوع شناخته شده است.
معافیتهای گمرکی که شامل لوازم زندگی فرد میشود،‌ کدام است ؟ کلیه لوازم مستعمل زندگی هموطنان مقیم به هنگام بازگشت به کشور مشمول معافیت های گمرکی خواهد بود و هیچگونه حقوق و یا سودی از آنان دریافت نخواهد شد به شرط آنکه: وسایل مورد نیاز حداقل یک ماه زودتر، همراه یا 9 ماه پس از ورود صاحب کالا به کشور، حداقل در 5 سال گذشته از چنین معافیتی استفاده نکرده باشد، همچنین شش ماه آخر اقامت آنان در خارج از کشور متوالی بوده باشد. مأ,وران دولتی که برای یک ساله یا بیشتر به خارج اعزام میشوند، مشمول بند فوق نخواهند بود. معافیت و تسهیلات گمرکی فوق مشمول ورود خودرو،‌ موتورسیکلت،‌ قایق موتوری و همچنین لوازم منزل نو نخواهد بود. آلات و ابزار دستی مربوط به کار و شغل هموطنان مقیم خارج از کشور مشمول معافیت از حقوق گمرکی خواهد بود. در صورتیکه به استناد بند 7 ماده ق.ا.گ اقدام گردد.
شخصی یک دستگاه خودرو سواری وارد ایران کرده است ،‌ورود موقت سه ماهه گرفته ،‌15 روز نیز تمدید شده ، هم اکنون قصد خودرو سواری را شماره نکند. لطفأ شرایط این کار را ذکر کنید. ورود و ترخیص قطعی خودرو از گمرک، منوط به اخذ و ارائه مجوز ثبت سفارش از وزارت بازرگانی است. بنابراین قبل از هر اقدامی باید مجوز مذکور اخذ شود. در حال حاضر جهت خودرو مجوز ترخیص صادر نمیشود
اگر مرسوله ای را از خارج وارد کشور نمایند، تا چه سقفی باید گمرکی پرداخت شود؟ جواب – چنانچه ارزش مرسوله پستی تا سقف پنجاه دلار باشد ، طبق ماده 39 قانون مقررات صادرات و واردات از پرداخت حقوق و عوارض معاف بوده ، اگر ارزش کالا بالای پنجاه دلار باشد و چنانچه جنبه تجاری نداشته باشد طبق رعایت مقررات صادرات و واردات با اخذ حقوق و عوارض قابل ترخیص خواهد بود.
 مسافرینی که قصد سفر به خارج از کشور را دارند، چند کیلو بار می توانند همراه خود ببرند؟ این مسافرین می توانند دوبسته به وزن 32 کیلوگرم و یک بسته دستی ده کیلویی به همراه خود بدون پرداخت اضافه بار ببرند. در صورتیکه اضافه بار داشته باشند، هر بسته مشروط براینکه از 30 کیلو بیشتر نباشد یکصد هزار تومان اضافه بار تعلق می گیرد. کودکان زیر دوسال فقط ده کیلو بار می توانند داخل هواپیما داشته باشند